دو ویژگی شخصیتی که در آن ها مدیران اثر بخش و غیر اثر بخش تفاوت معنیداری با هم داشتند، عبارت بود از : ویژگی انجام عمل بر اساس انگیزه آنی و ویژگی زیرکی و سیاسی که در هر دو مورد، میانگین مدیران غیر اثر بخش بالاتر از میانگین مدیران اثر بخش بود.
همچنین یافته های اضافی پژوهش نشان میدهد که سه ویژگی مدیران زن مدارس تفاوت معنی داری با مدیران دو گروه تحصیلی دیگر در یک ویژگی تفاوت میان مدیران با مدرک تحصیلی فوق دیپلم با مدیران دو گروه تحصیلی دیگر در چهار ویژگی میباشد.
بهناز مهاجران در پایان نامه کارشناسی ارشد خود تحت عنوان«بررسی سبک رهبری و اثر بخشی رفتاری مدیران متوسطه شهرستان ارومیه در دانشگاه علامه طباطبایی تهران تعداد ۳۰ مدرسه را به طور نمونه گیری تصادفی مورد مطالعه قرار داد. پرسشنامه رهبری لوتز که دارای ۳۵ سئوال( ۲۰ سئوال سبک وظیفه مدار، ۱۵ سئوال سبک رابطه مدار) مورد استفاده قرار داده است
برای تجزیه و تحلیل آماری از آزمونt ، ضریب همبستگی پیرسون، میانگین، انحراف استاندارد، میانه و محاسبات توصیفی فراوانی و درصد نمودار استفاده شد. برای تعیین رابطه سبک رهبری و اثر بخشی رفتاری مدیران از آزمون t برای مقایسه میانگینهای دو گروه مستقل استفاده کرد و از طریق محاسبه ضریب همبستگی پیرسون و آزمون، رابطه ویژگیهای فردی و نمرات اثر بخشی را تعیین کرد و برای نمرات اثر بخشی، میانگین و انحراف استاندارد را محاسبه نموده است.
ایشان نتیجه گرفتند که: مدیران رابطه مدار از مدیران وظیفه مدار اثر بخشتر رفتار میکنند. میان سن و اثر بخشی رفتار مدیر رابطه وجود دارد. میان جنسیت و اثر بخشی رفتار مدیر رابطه معناداری وجود ندارد.
میان تحصیلات مدیر و اثر بخشی رفتاری آن ها نیز به علت عدم وجود شواهد کافی رابطه معناداری مشاهده نگردید.در ارتباط بین سابقه خدمت آموزشی و سوابق مدیریتی مدیران با اثر بخشی رفتاری تأیید گردید. (زینالی۱۳۷۸)
رودابه کونانی تحقیقی تحت عنوان «بررسی جو سازمانی مدارس ابتدایی شهر کوهدشت» انجام داده (کونانی۱۳۷۴) که در این تحقیق از روش تحقیق توصیفی استفاده شده، جامعه آماری شامل کلیه مدارس ابتدایی شهر کوهدشت میباشد و نمونه آماری آن تعداد ۱۶۰ معلم( ۸۰ نفر معلم زن و ۸۰ نفر معلم مرد) بود در تحلیل داده ها از روش آمار توصیفی و استنباطی «آزمون کتموگروف- اسمیر نف» استفاده شده است.
-
- بر اساس تحقیق۲۵% مدارس دارای جو باز ۴۵% دارای جو کنترل شده و ۳۰% دارای جو بسته هستند.
-
- بر اساس نتایج توزیع نسبی جو سازمانی مدارس دخترانه و پسرانه یکسان نیست.
-
- بین انواع جو سازمانی معلمان زن و مرد (مدارس دخترانه و پسرانه) رابطه معنیدار وجود ندارد بین مدرک تحصیلی معلمان و انواع جو سازمانی تفاوت معنی دار بود. یعنی بین نوع مدرک و انواع جو سازمانی رابطه وجود داشت.
-
- بین سابقه کاری معلمان و انواع جو سازمانی رابطه معنیداری نبود.
- رابطه بین مدرک و جنسیت در سه نوع جو سازمانی (باز، کنترل شده، بسته) معنیدار نبود.
محسن مراتب در پایان نامه خود تحت عنوان «بررسی و مقایسه جو سازمانی دانشگاه اصفهان و دانشگاه تهران» به یافته های تحقیق خود اشاره داشته است که عبارتند از (مراتب۱۳۷۹):
الف- نمودارهای ترسیمی از دو دانشگاه در عین تشابه با نمودار ترسیمی هالپین و کرافت از جو بسته شباهت نام داشتند.
ب- از مقایسه ابعاد هشتگانه جو سازمانی دو دانشگاه تهران و اصفهان با جدول ششگانه جوهای سازمانی پیشنهادی هالپین و کرافت، محل جو های سازمانی دو دانشگاه بیشتر به انتهای پیوستار جو، که جو بسته قرار نزدیکترند تا به جو باز. نتیجه آنکه با طی مراحل فوق و با بهره گرفتن از شواهد موجود، اهداف اساسی تحقیق محقق شد و بازتر بودن جزئی جو دانشگاه تهران نسبت به دانشگاه اصفهان مشخص گردید.
رحیم مقدسی تحقیقی با عنوان «بررسی و مقایسه جو سازمانی مدارس دولتی و غیرانتفاعی شهر اراک» انجام داده است یافته های ایشان به قرار زیر است. (مقدسی۱۳۷۵)
این فرضیه که بین میزان باز بودن جو سازمانی مدارس و حداکثر نمره شاخص باز بودن جو سازمانی (جو مطلوب) تفاوت وجود دارد تأیید گردید. بنابرین با ۹۵ درصد اطمینان نتیجه میگیرد که میزان باز بودن جو سازمانی مدارس دولتی با حداکثر نمره شاخص باز بودن جو سازمانی فاصله دارد.
این فرضیه که بین باز بودن جو سازمانی مدارس غیر انتفاعی و حداکثر نمره باز بودن جو سازمانی تفاوت وجود دارد، تأیید شده. بنابرین با ۹۵ درصد اطمینان نتیجه میگیرد که میزان باز بودن جو سازمانی مدارس غیر انتفاعی با حداکثر نمره شاخص باز بودن جو سازمانی فاصله دارد.
یوسف گل ضملو تحقیقی با عنوان «بررسی مقایسه ای جو سازمانی حاکم بر دبیرستانهای دولتی پسرانه و دخترانه شهرستان خوی» انجام داده است که نوع تحقیق به کار گرفته شده در این پژوهش از نوع پیمایشی از روش های تحقیقی توصیفی بوده و در تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و استنباطی(خی دو) استفاده کردهاست. جامعه آماری کلیه دبیرستانهای دولتی شهرستان خوی و تعداد نمونه آن ۱۱۲ نفر دبیر میباشد که از این تعداد ۵۸ نفر دبیر مربوط به دبیرستانهای پسرانه و ۵۴ نفر دبیر مربوط به دبیرستانهای دخترانه میباشد. پس از تجزیه و تحلیل داده های تحقیق نتیجه میگیرد که جو سازمانی دبیرستانهای دخترانه در مقایسه با دبیرستانهای پسرانه بارزتر است (گل صنملو ۱۳۷۹) فرهنگ سازمانی: فرهنگ سازمانی پدیدهای ملموس نسبت به راحتی قابل شناسایی نمی شود، که یخی است که تنها قلهی آن آشکار است و بخش عمدهی آن پیدا و پنهان است، ولی حقیقت، نمایانگر شیوه زندگی واقعی اعضای آن سازمان است.
۲ – ۲۶ مطالعات انجام یافته در خارج از کشور:
تحقیق و مطالعه درباره جو سازمانی را میتوان به چهار دسته تقسیم کرد:
اف- مطالعات هالپین و کرافت (۱۹۶۳) با مفهوم جو باز و بسته.
ب- مطالعات استاین هوف (۱۹۶۵) و استرن (۱۹۷۰) با معرفی مدل نیازها- فشار.
ج- مطالعات لیکرت (۱۹۶۱) با مفهوم سیستمهای مدیریتی که از روش مستبدانه تا مشارکتی امتداد یافته است.
د- مطالعات ویلوور، ایدل و هوی (۱۹۶۷) با جهتگیری کنترل دانش آموز.
هر یک از این مطالعات ما را به تدوین ابزار اندازه گیری آتی در مدارس هدایت می کند.
این مفهوم سازیها از جو به دو ویژگی مهم تقسیم میگردند: آنهایی که امتداد تئوریها با دیدگاه های هستند که تاگ یوری(۱۹۶۸) آن ها را به ابعاد «سیستم اجتماعی» جو نامیده است و آنهایی که جو را به عنوان میانگین اداراکات اعضای سازمان مورد استفاده قرار میدهند. (۱۹۸۸-BOYAN)
از سال ۱۹۳۳ تاکنون تحقیقات متعددی در زمینه جو سازمانی صورت گرفته که از جمله این تحقیقات، تحقیقات هائورن را میتوان بیان نمود که دانشمندان را متوجه احساس اعضای سازمان به عوامل موجود در محیط کار نمود.