فایل های دانشگاهی- ماهنامه اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران- – 10
بر اساس این آییننامه، به منظور تقویت نظام تأیید صلاحیت، معاونت برنامهریزی و نظارت راهبردی و معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رئیسجمهور مکلف شدند که ضمن پیشبینی اعتبارهای موردنیاز در قوانین بودجه سالیانه، بنا به پیشنهاد مؤسسه استاندارد نسبت به بازنگری و اصلاح ساختار آن متناسب با استانداردها و ضوابط بینالمللی اقدام کنند.
مؤسسه استاندارد مسوول نظارت بر حسن اجرای این آییننامه است و باید گزارش عملکرد آن را هر ۶ ماه یک بار به هیات وزیران ارائه کند. رئیسجمهور این مصوبه را در مورخه ۲۸ مردادماه سال ۱۳۸۸ برای اجرا ابلاغ کردهاست. (ماهنامه اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران- چهارشنبه, ۱۵ مهر ۱۳۸۸-شناسه مطلب: ۶۰۳۸ ↑
-
- ) به عنوان مثال در انتخاب مجازاتها یا فردی کردن ضمانتاجرا ی کیفری. ↑
- ) مثلا در زمینه کنترل هویت افراد در معابر و مکانهای عمومی. ↑
- ۱۳) Colony Collapse Disorder. ↑
- ) مانند سایت زنبورعسل ایران. ↑
- ( www.betterbee.com ↑
- ) در اصطلاح زنبورداری میگویند«موم پلمپ شده». ↑
- ) Food & Agriculture Code (FAC). ↑
- ) Bee Management & Honey Producton. ↑
- ) “Honey” means the nectar of floral exudations of plants gathered and stored in the comb by honeybees. It is a levorotatory, contains not more than 20 percent of water, not more than 25 one hundredths of 1 percent of ash, not more than 8 percent of sucrose, its specific gravity is not less than 1.412, its weight not less than 11 pounds, 12 ounces per standard gallon of 231 cubic inches at 68 degrees Fahrenheit. ↑
- ) بر گرفته از سایت www.honeytraveler.com در مورخه ۲۶ جولای ۲۰۱۳٫ آخرین مطلب در ۱۶ جولای نوشته شده بود. ↑
- ) بخش پنجم (ویژگیها)، بند اول (عوامل ناپذیرفتنی)، مورد دوم (مواد افزودنی). ↑
- ) تعریفی که ماده ۳ قانون تعزیرات در فصل اول، از تقلب دارد کاملا متفاوت با منظور بحث ماست و آن را مترادف با کمفروشی می داند:«… عرضه کالایاخدمات کمترازمیزان ومقادیرخریداری شده ازنظرکمی وکیفی که مبنای تعیین نرخ مراجع رسمی قرارگرفته است». ↑
- ) البته شیوه دیگری نیز وجود دارد که هر کسی (چه زنبوردار و چه غیر زنبوردار) می تواند آنرا انجام دهد و آن زمانی است که متقلب، شکر وآب را ترکیب کرده و حرارت داده تا غلیظ شود وبرای طعم دادن به آن از مواد شیمیایی مانند اسانس بوی گلها ومواد نگهدارندهی شیمیایی وجوش شیرین استفاده، و مقداری خردههای موم به آن اضافه کرده وبه فروش میرساند؛ که اصطلاحا به آن “عسل دیگی” میگویند و این حالت، بدترین و خطرناکترین حالتِ عرضهی عسل تقلبی است. ازآنجا که تولید این ماده (هر چند به صورت متقلبانه)، خارج از فرایند پرورش زنبور عسل است، مبحث جداگانه ای را میطلبد؛ لذا برای جلوگیری از خلط مباحث، از شرح آن در این قسمت اجتناب میکنم. ↑
- ) در اصطلاح زنبورداری، به این نوع عسل، «عسل تغذیهای» گفته می شود. ↑
- ) همان طور که در شصت و هشتمین آیه مبارکه سورهی نحل، خداوند در عسل،شِفا را برای مردم قرار داده. ↑
- ) نوع و میزان ضمانت اجرا، به میزان خسارتی که وارد می کند، تغییرپذیر است. ↑
- ) بر طبق ماده ۱۷قانون حمایت از حقوق مصرف کننده در نظام صنفی یا سازمان تعزیرات مورد رسیدگی قرار می گیرند که مقرر می دارد:«اتحادیه های صنفی موظفند شکایات اشخاص را از تخلفات واحدهای صنفی مشمول قانون نظام صنفی بررسی نموده و نسبت به حل و فصل آن اقدام نمایند، یا برای رسیدگی به سازمان تعزیرات حکومتی ارسال نمایند و نیز ناظران و بازرسان کمیسیونهای نظارت موضوع ماده (۵۲) قانون نظام صنفی، شکایات اشخاص را از تخلفات واحدهای صنفی مورد بررسی قرارداده و در صورت احراز تخلف مراتب را برای رسیدگی به سازمان تعزیرات حکومتی ارسال نمایند». ↑
- ) مثل عرضهی عسل تقلبی بجای عسل طبیعی ↑
- ) به عنوان مثال در ماده ۳ قانون مواد خوراکی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی مصوب ۲۸/۴/۴۶ میخوانیم که: “هرکس مواد خوردنی و آشامیدنی وآرایشی و بهداشتی را متقلبانه بسازد ومصرف مواد مذکور منجر به مرگ مصرف کننده شود مجازات و اعدام است” . ↑
- ) مثل اینکه در اثر تغذیهی بیش از حد شربت شکر به زنبور، عسل شکری تهیه کند. ↑
- )که در واقع هیچ خاصیت دارویی ندارد. ↑
- ) در ماده ۱۹ این قانون. ↑
- ) که در ماده ۱۸ و تبصرههای این ماده، مفصل بحث کرده. ↑
- ) به عنوان نمونه، بند الف ماده ۱۸ مربوط به مقررات امور پزشکی، دارویی و مواد خوردنی و آشامیدنی را ذکر میکنیم: “در صورتی که استعمال مواد دارویی منحصراً” علت فوت باشد، مجازات تهیه کننده اعدام است و در صورتی که یکی از علل فوت باشد مجازات تهیه کننده حبس دائم خواهد بود”. ↑
- ) افزودن جوهر لیمو به عسل باعث می شود که از رس بستن عسل جلوگیری کند واز آنجا که در نظر عامه، عسلی طبیعی است که رس نبندد، عسل را مطابق تفکر اشتباه عامه، تغییر می دهند. همچنین استفاده از اسانس ها جهت خوشرنگ کردن و یا خوشب کردنِ عسل؛ و علت این کار باز هم تفکر اشتباهی است ک مرغوبیت عسل را در رنگ زیبا میدانند در حالی که رنگ عسل به شهد گلی بستگی دارد که زنبور از آن استفاده می کند. ↑
- ) افزودن شربت شکر، روغن جامد، مواد خوراکیِ شبیه عسل مانند شکلات، عصاره سیبزمینی، شیره خرما و… اتفاقات بسیار تاسف باری است که کم شاهد آن نیستیم. البته این اتفاقات به دلیل احتیاج به تجهیزات، بیشتر در کارگاهها و کارخانهجات حادث می شود؛ اما همچنان از سوءاستفادهگریهای افراد در افزایش میزان محصول خود، نیز در امان نیستیم. ↑
- ) منظور از مسموم، سمی است که در اثر استفاده از داروهاى غیرمجاز و یا حتى داروهاى مجاز درزمان غیر مجاز براى درمان بیمارىهاى زنبوران، باعث نفوذ اثرات شیمیایى این داروها بر محصولات زنبور – از قبیل عسل، موم، بره موم و. …- شده و مسمومیت این مواد خوراکى رابه همراه دارد که متاسفانه جز از طریق آزمایشگاههاى تخصصى،مسمومیت آتها قابل تشخیص نیست. ↑
- ) نگارش یافته توسط دکتر مصطفی مرادی / عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات رازی. ↑
- ) که در سطور بالا به نقد خلاهای این ضمانتاجرا پرداختیم ↑
- ) ماده ۱۸ قانون حمایت از حقوق مصرف کنندگان: “چنانچه کالا یا خدمات عرضه شده توسط عرضه کنندگان کالا یا خدمات معیوب باشد و به واسطه آن عیب، خساراتی به مصرف کننده وارد گردد متخلف علاوه بر جبران خسارات به پرداخت جزای نقدی حداکثر تا معادل چهار برابر خسارت محکوم خواهد شد”. ↑
- ) ماده۱۵-کسانیکه مواد مذکور در ماده ۱۴ را خریداری مینمایند، باید منحصراًً برای مصارفی که از طرف وزارت بهداری یا مؤسسات مسئول دیگرتعیین گردیده معامله نمایند یا به کار برند، والا برحسب مورد به مجازاتهای مذکور در این قانون محکوم خواهند شد. ↑
- ) World Health Organization (WHO) ↑
- ) ۴/ Contaminates:Free of heavy metals in amounts that become a hazard to health.Not exceed maximum limits of pesticide and veterinary drugs. ↑
-
- ) ۵/ HygieneFollow general principles of food hygiene ↑