جدول ۲-۵٫ سهم بازار بانک انصار از کل سپردههای سیستم بانکی
سال
بانک انصار
سایر بانکها
جمع کل سپردهها
(دیداری و غیر دیداری)
سهم بانک انصار
اسفندماه سال ۱۳۸۹ (مبالغ میلیارد ریال)
۶۰۹۷۸
۲۶۶۲۰۲۲
۲۷۲۳۰۰۰
۲/۲٪
* جمع کل سپردهها (دیداری و غیر دیداری) بر اساس گزارش بانک مرکزی میباشد.
وضعیت منابع و تسهیلات بانکهای خصوصی در پایان بهمن ماه سال ۱۳۸۹ به شرح جدول (۲-۶) میباشد.
جدول۲-۶٫ مقایسه منابع و تسهیلات بانکهای خصوصی (مبالغ میلیون ریال)
شرح
بانک پارسیان
بانک پاسارگاد
بانک اقتصادنوین
بانک انصار
بانک سامان
بانک کارآفرین
بانک سرمایه
اعتباری توسعه
منابع
۲۲۵۶۸۸
۱۳۵۳۳۱
۱۰۱۲۸۵
۵۷۴۹۰
۵۲۱۰۱
۳۰۱۳۸
۲۸۷۱۹
۱۴۲۶۴
تسهیلات
۱۹۷۵۴۲
۱۰۸۲۷۷
۸۱۵۰۵
۵۰۴۴۲
۴۵۶۸۴
۲۵۵۴۷
۲۶۰۱۰
۳۴۲۱
نسبت تسهیلات به منابع
۸۸٪
۸۰٪
۸۰٪
۸۸٪
۸۸٪
۸۵٪
۹۱٪
۲۴٪
نمودار شماره (۲-۱) سهم هر یک از بانکهای خصوصی از کل سپردههای مجموعه این بانکها را در پایان بهمن ماه ۱۳۸۹ نشان میدهد که بانک انصار رتبه چهارم را دارا میباشد:
نمودار۲-۱٫ شماره سهم هر یک از بانکهای خصوصی از کل سپردهها
نمودار شماره(۲-۲) نسبت خالص تسهیلات به کل سپردههای بانکهای فوق را به طور مقایسهای در پایان بهمن ماه ۱۳۸۹ نشان میدهد:
نمودار۲-۲٫ نسبت خالص تسهیلات به کل سپردهها
– نسبت خالص تسهیلات به کل سپردهها
نسبت خالص تسهیلات به کل سپردهها یکی از نسبتهای کلیدی است که بسیاری از تحلیلگران صورتهای مالی بانکها برای بررسی ساختار مالی بانک از آن استفاده میکنند. نسبت مذبور درصدی از سپردهها را که به منظور اعطای وام، اعتبار، تسهیلات عقود اسلامی و مشارکتها مصرف شده است، نشان میدهد این نسبت در بانک انصار ۸۸ درصد است که بالاتر از میانگین صنعت (۷۸ درصد) میباشد.
نمودار شماره (۲-۳) وضعیت مطالبات معوق (مشکوک الوصول) در مجموعه بانکهای خصوصی در پایان بهمن ماه ۱۳۸۹ را نشان میدهد که بانک انصار با کمترین مطالبات رتبه نخست را دارد:
نمودار۲-۳٫ درصد مطالبات معوق بانکهای خصوصی
همچنین نمودار شماره (۲-۴) نسبت سپردههای مدتدار را به کل سپردهها در بانکهای خصوصی را به طور مقایسهای در پایان بهمن ماه ۱۳۸۹ نشان میدهد:
نمودار۲-۴٫ نسبت سپردههای مدتدار به کل سپردههای بانکهای خصوصی
- هدفمند کردن یارانهها:
در راستای سیاستهای اقتصادی دولت در اجرای برنامه هدفمند کردن یارانهها، بانک انصار نسبت به ایفای نقش خود در اجرای این طرح عظیم اقتصادی ملی، مجدانه تلاش نموده که برآیند آن احراز رتبه نخست افتتاح حساب در بین بانکهای خصوصی و رتبه دهم در بین کل بانکها (۲۴ بانک دولتی و خصوصی) باشد.
جدول شماره (۲-۵) وضعیت و جایگاه بانک انصار را از لحاظ بانکداری الکترونیک در بین بانکهای خصوصی نشان میدهد:
جدول۲-۵٫ وضعیت و جایگاه بانک انصار
عنوان شاخص
بانک کارآفرین
بانک سرمایه
بانک پارسیان
بانک انصار
بانک سامان
بانک اقتصادنوین
اعتباری توسعه
بانک پاسارگاد
تعداد کارتهای صادره
۱۰۸۶۸۵
۲۱۲۹۰۴
۲۰۱۱۶۱۵
۱۸۰۵۷۵۸
۱۳۳۹۰۹۹
۳۱۴۸۱۰۴
۲۰۴۹۳
۱۳۶۰۷۰۵
تعداد پایانههای فروش (POS)
۰
۱۲۱
۲۱۰۲۷۸
۲۱۱۵
۵۵۹۲۰
۵۵۶۸۷
۴۳۲
۷۹۴۴۴
تعداد خودپردازها (ATM)
۶۶
۱۵۴
۳۲۹
۶۴۱
۴۸۴
۶۷۱
۳۶
۴۱۲
۲-۲- نظریات مختلف در رابطه با بهره
۲-۲-۱- ماهیت بهره و مفاهیم آن در نظام سرمایهداری
نرخ بهره قیمتی است که در نظام سرمایهداری برای تأمین منابع مالی پرداخت میشود. در این نظام، پول با فرض ثبات سایر شرایط، کالای با ارزشی است که قیمت دارد، زیرا به عنوان یک کالای اقتصادی کمیاب و مفید است و بنابرین هزینه فرصت دارد(Priscilla,2002).
سرمایهگذاران حاضرند قیمتی برای پول شخص دیگری که آنان را قادر به تصاحب کالاها و خدمات میکند، بپردازند. این تصاحب وقتی به مرحله اجرا در میآید که مصرفکنندگان به قدر کافی پسانداز جمع آوری کرده باشند، و سرمایهگذاران آمادگی پرداخت بهرهای بابت خدمات پولی داشته باشند. این خدمات آن ها را قادر میسازد تا کالاهای سرمایهای که انتظار میرود سودی بیش از بهره پرداختی به بار آورد فراهم آورند. نرخ بهره در واقع قیمت پول بوده و پاداشی است که در وهله اول به وام دهندگان یا پسانداز کنندگان پرداخت میشود تاآنان را ترغیب کند که از وجوه نقد خود چشمپوشی نمایند و در وهله دوم خطرات اقتصادی که ممکن است در جریان وام دهی پول پدید آید را خنثی کند.
مفهوم نرخ بهره ممکن است در شرایط مختلف، کم و بیش متفاوت باشد و گاهی بیش از یک نرخ معین معنی دهد. نرخ بهره به صورت یک نرخ قراردادی، نرخی است که برای استقراض تعیین میشود.
نرخ بهره به عنوان قیمت پول، مانند قیمت هر کلای دیگر به وسیله دو نیروی عرضه و تقاضا تعیین میشود. (کرمی،۱۳۸۵ مندرج در پژوهشهای اقتصادی، سال۶، شماره۲۱).
۲-۲-۱-۱- بهره در اقتصاد معاصر
فهم ربا در دنیای معاصر به مقبولات ذهنی ما در مورد «بهره» و «نرخ بهره» بستگی دارد (مجموعه مقالات پولی و بانکی، ۱۳۸۴،ص۵۸). این مفاهیم در نظام اقتصادی امروز اهمیت اساسی و نقش محوری دارند. بهره را از نقطه نظر اقتصادی میتوان به «بهره طبیعی» و «بهره بازاری» تفکیک کرد.
۲-۲-۱-۲ بهره طبیعی
نظام اقتصادی در سبز فایل به دلی اهمیت و نقش محوری سرمایه درآن، «نظام سرمایهداری» نامیده میشود. چنانچه فردی لذتجویی از منابع زمان حال خود را به امید لذت بیشتر منابع آتی به تأخیر بیاندازد، این عمل او «سرمایهگذاری» نامیده میشود و اصطلاحاً گفته میشود که این فرد منابع زمان حال خود را به «سرمایه» مبدل کردهاست. همان طور که ملاحظه میشود این تعریف گستره وسیعی دارد. بر اساس این تعریف کار سرمایه و کار کردن نوعی سرمایهگذاری است؛ زیرا کسی که کار میکند به جای صرف وقت و توان خود (منابع حاضر) در جهت کسب لذت آنی و فوری فراغت، آن را به امید لذت بیشتر با منابع آتی معاوضه میکند؛ به همین ترتیب، مالک کارخانه منابع حاضر خود را با جریانی از منابع آتی به منظور کسب لذت و خرسندی بیشتر مبادله میکند. در ساختار زبانی علم اقتصاد، درآمدی (ارزشی) که در فرایند مبادله منابع حاضر با منابع آتی به وجود میآید، «بهره» نامیده میشود. بهره نیز گستره مفهومی وسیعی دارد و گرچه در خارج از ذهن در اشکال و قالبهای مختلف ظهور میکند، اما در معنا و عالم ذهن، «واحد متکثر» است و به مثابه روح اقتصاد است که در کالبدهای مختلف حلول میکند.