۴- نسبت آنی
۱ – نرخ رشد سود
۳- معیار های نرخ رشد
۲- نرخ رشد فروش
۱-۷) روش های آماری برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیهها
برای آزمون معنی داری از آزمون ضریب همبستگی پیرسـون[۶] استفاده شده است. ضریب همبستگی، آماره ای برای اندازه گیری قدرت یا درجـه رابطه خطی بین دو متغیر است که هر کدام با واحدهـای خود اندازه گیری شده اند .
متداولترین روش برای بررسی رابطه بین دو متغیر کمی، استفاده از تحلیل رگرسیونی است. در تحلیل رگرسیون هدف، میزان تاثیر یک یا چند متغیر مستقل بر روی یک یا چند متغیر وابسته است. (گری و کینیر،۱۳۸۱). در این پژوهش، ابتدا معیارهای عمکرد اندازه گیری، سپس برای تعیین رابطه بین ارزش شرکت و معیار های عمکرد از ضریب همبستگی پیرسون استفاده می شود. برای تعیین میزان وابستگی متغیر وابسته یعنی ارزش شرکت با معیارهای عملکرد (متغیر مستقل)مربوطه از تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده می شود. نرم افزارهـای مـورد استفـاده بـرای تجـزیه و تحلـیل اطـلاعـات آمـاری ایـن پـژوهـش نرم افزار SPSS و Minitabمی باشد.
۱-۸) متغیرهای تحقیق و تعریف عملیاتی متغیرهای مستقل و وابسته
۱-۸-۱)جریان نقدی آزاد : منظور از جریان های نقدی آزاد ، خالص جریان های نقـدی بدسـت آمده از
عملیات واحد تجاری است که مازاد بر وجوه نقد سرمایهگذاری شده برای رشد است. مابه التفاوت دریافتی های نقدی حاصل از عملیات مستمر شرکت و تمام پرداخت ها و مخارج، جریان های نقدی آزاد است که همان وجه نقد باقیمانده ناشی از فعالیت های عملیاتی است. واحد تجاری میتواند وجه نقد باقی مانده را به صورت پرداخت های متقابل به تأمین کنندگان مالی پرداخت نماید. پرداخت های متقابل واحد تجاری به تأمینکنندگان مالی تعیین کننده ارزش واحد تجاری از دیدگاه سرمایهگذاران است. (ایزدی نیا،۱۳۸۴).
ارزش شرکت با بهره گرفتن از جریان نقدی آزاد، مجموع ارزش فعلی جریان های آزاد نقدی آتی است با فرض تداوم فعالیت شرکت ارزش کل شرکت عبارت است از:
که در آن رابطه سمت راست ارزش تداوم فعالیـت شرکت میباشد و NOPATn+1 بیـانگر سود عملیاتی بعد از مالیات تعدیل شده یک سال پس از دوره پیشبینی است. (قالیباف اصل و همکاران،۱۳۸۶).
۱-۸-۲) سود پس از مالیات حاصل از عملیات شرکت[۷] : درمحاسبه این سود، آثار ناشی از تعدیلات حسابداری حذف شده است ، از طرف دیگر این سود نشان دهنده سودی است که به صورت بازده برای تمام تامین کنندگان مالی از جمله سرمایه گذاران موجود میباشد.
۱-۸-۳)ارزش افزوده اقتصادی: یکی از معیارهای اندازه گیری عملکرد است و نشان دهنده باقی مانده سودی است که پس از کسر هزینه سرمایه از سود حاصل از عملیات به دست میآید. فرمول محاسبه آن به صورت زیر است: (رضایی، ۱۳۸۰)
EVA= NOPAT – (WACC* Invested capital)
که در آن:
هزینه سرمایه[۸]= WACC *Invested Capital
WACC= هزینه میانگین موزون سرمایه
Invested Capital = حقوق صاحبان سهام عادی + کل بدهی های بهره دار + معادل های سرمایه
مفهوم سرمایه، بیشتر مفهومی اقتصادی است و متفاوت با آنچه که در حسابداری با عنوان سرمایه تعریف می شود، است. در این تعریف، سرمایه عبارت از سرمایه استقرضی، شامل بدهی های بهره دار و حقوق صاحبان سهام است.(نوروش و همکاران ،۱۳۸۳)
ارزش شرکت با بهره گرفتن از ارزش افزوده اقتصادی برابر با ارزش فعلی سودهای اقتـصادی آتی به علاوه کل سر مایه گذاری انجام شده است. به طور کلی فرض بر این است که شرکت تا آینده ای نا معلوم تداوم فعالیت دارد. لذا ارزش کل شرکت برابر است با:
کل سرمایه در زمان صفر
g : نرخ رشد اقتصادی
۱-۸-۴)معیار های عملکرد
EPS: سود هر سهم ، سود خالص تقسیم بر کل سهام عادی منتشره
P/E : قیمت بر سود هر سهم
ROE : نرخ بازده سرمایه، سودپس از کسرمالیات تقسیم برحقوق صاحبان سرمایه
ROIC : بازده سرمایه سرمایه گذاری شده عبارت از سود عملیاتی تعدیل شده پس از کسر مالیات تقسیم بر سرمایه
ROA : بازده دارایی ها عبارت از سود پس از کسر مالیات تقسیم بر کل دارایی ها
ROS : بازده فروش که عبارت از سود قبل ازمالیات تقسیم برکل فروش
S/CF : جریان نقدی هر سهم جریان نقدی ناشی از فعالیت های عملیاتی تقسیم بر تعداد سهام
CFROS: بازده نقدی فروش عبارت از جریان نقدی هر سهم تقسیم بر قیمت سهام
Earnings Growth: نرخ رشد سود
Sales Growth : نرخ رشد فروش
Current Ratio= دارایی های جاری تقسیم بر بدهی های جاری
Quick Ratio= مابه التفاوت دارایی های جاری و موجودی ها تقسیم بر بدهی های جاری (Venkateshvarlu & Tiwari,2005)
۱-۹) خلاصه فصل و ساختار مطالب تحقیق
تحقیق انجام شده در پنج فصل ارائه میگردد.
فصل اول، بیان مسئله و اهمیت پژوهش در کنار فرضیهها و تعاریف عملیاتی متغیرهای تحقیق بیان شد.
فصل دوم، مفاهیم بنیادی نظری پژوهش تبیین و تشریح خواهد شد و در ادامه با مروری بر ادبیات تحقیق مطالعات پیرامون موضوع پژوهش مورد بررسی قرار میگیرد.
فصل سوم، به شرح روش انجام تحقیق اختصاص دارد. در این فصل، ابتدا با بیان قلمرو زمانی و موضوعی تحقیق پرداخته، سپس شیوه جمع آوری اطلاعات و ابزار اندازه گیری تشریح می شود و در نهایت تعریف متغیرهای تحقیق و شیوه تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیهها بیان می شود.
فصل چهارم، به ویژگی متغیرهای تحقیق و تحلیل ماهیت آن ها اشاره می شود و در نهایت شیوه آزمون فرضیهها ارائه میگردد.
فصل پنجم، به ارائه نتیجه گیری، تفسیر نتایج، محدودیت های تحقیق و ارائه پیشنهادات کاربردی و توصیه برای تحقیقات آتی خواهد پرداخت.
در پایان، منابع و ماخذ و پیوست ها شامل اطلاعات آماری ارائه خواهد شد.
فصل دوم
مبانی نظری و پیشینه تحقیق
۲-۱)مقدمه
در این پژوهش ارتباط بین معیارهای عملکرد و ارزش شرکت و اینکه چه میزان از تغییرات ارزش شرکت تحت تاثیر معیارهای عمکرد میباشند بررسی شده است. سهامداران، مالکان اصلی واحد تجاری میباشند و پیوسته به دنبال حداکثر کردن ثروت خویش هستند و این افزایش ثروت برای آن ها در نتیجه عملکرد مطلوب واحد تجاری حاصل خواهد شد. آن ها همیشه برای موضوع ارزیابی عملکرد واحد تجاری، اهمیت خاصی قائل میشوند. از این رو، افزایش ثروت سهامداران و ایجاد ارزش برای آنان از اهداف اصلی مدیران شرکت ها به شمار می رود. مدیران با ایجاد بازده بیشتر نسبت به هزینه های سرمایه گذاری سهامداران، سعی در انجام این مهم دارند. هدفی که معمولا شرکت ها، به رغم حداکثر نمودن سود، پیش رو دارند حداکثر کردن ارزش شرکت در درازمدت میباشد. به این منظور سهامداران به رشد و سودآوری آتی شرکت و در نتیجه میزان وجوهی توجه میکنند که در آینده به آن ها تعلق خواهد گرفت. لذا باید به ارزش و عملکرد(بازده) با هم توجه نمود.
۲-۲) اهمیت ارزشیابی