تعریف عملیاتی: اعتماد به نفس بالای مدیریت از تفاوت درآمد پیشبینی شده و درآمد واقعی بر دارایی های شرکت استفاده می شود که به شرح زیر است:
در معادله بالا:
UE: بیش اعتمادی مدیران شرکت i در تاریخt
AEPSit: سود هر سهم واقعی شرکت i در تاریخt
FEPSit: سود هر سهم پیشبینی شده شرکت i در تاریخt
حسابرسان بزرگ:
تعریف مفهومی: حسابرس بزرگ شاخصی است از شهرت حسابرسی است، این موضوع نشانگر این است که هر چه حسابرس بزرگ تر باشد، شهرت او بیشتر و در نهایت کیفیت حسابرسی بالاتر میباشد(نمازی و همکاران،۱۳۹۰).
تعریف عملیاتی: در این تحقیق برای اندازه گیری این متغیر اگر شرکت مورد نظر را سازمان حسابرسی، حسابرسی کرده باشد به این معنا است که حسابرس بزرگ آن شرکت را حسابرسی کردهاست.
۱-۹- ساختار کلی تحقیق
تحقیق حاضر در پنج فصل ارائه خواهد شد:
در فصل اول ما به بیان مسئله، ضرورت و اهمیت انجام تحقیق، اهداف علمی و کاربردی تحقیق و به صورت خلاصه به بیان چارچوب نظری و تعاریف واژه ها و اصطلاحات تخصصی به کار رفته در تحقیق پرداختیم.
در فصل دوم ضمن مروری فشرده بر ادبیات موضوع تحقیق ومبانی نظری، سوابق داخلی و خارجی انجام شده در این زمینه مورد بررسی قرار میگیرد.
در فصل سوم اختصاص دارد به روش شناسی تحقیق شامل توضیحات در زمینه جامعه و نمونه آماری، روش تحقیق و روش تجزیه و تحلیل داده ها و در آخر فصل سوم به تعریف عملیاتی متغیرهای تحقیق و روش آماری آزمون فرضیات خواهیم پرداخت.
در فصل چهارم به تجزیه و تحلیل اطلاعات و آزمون فرضیه های تحقیق توسط روش های آماری مناسب پرداخته خواهد شد.
در فصل پنجم ضمن بیان خلاصهای از موضوع تحقیق و روش تحقیق، نتایج آزمون فرضیات تحلیل خواهد شد. همچنین پیشنهاداتی که می تواند در تحقیقات آتی مورد استفاده قرر گیرد، ارائه می شود.
۱-۱۰- خلاصه فصل
در انجام هر پژوهشی یکی از مهمترین بخشها، ارائه طرح تحقیق (کلیات) مناسب میباشد. در این فصل سعی شده تا با بیان قسمتهای مختلف مطالعه انجام شده، طرحی از آن ارائه گردد. بدین منظور، در این فصل با بیان مقدمهای کلیات طرح تحقیق مشخص گردیده و در ادامه به بیان مسئله و چارچوب نظری، اهداف علمی و کاربردی تحقیق، دلایل و ضرورت انجام تحقیق و فرضیات پرداخته شده است. در انتها تعاریف واژگان کلیدی و ساختارکلی تحقیق ارائه شده است.
فصل دوم
مروری بر ادبیات و پیشینه تحقیق
۲-۱- مقدمه
در شرکت های گسترده امروزی به دلیل تعداد مالکان و سهامداران نظارت مستقیم بر عملکرد شرکت توسط سهامداران میسر نیست(کبیرزاده،۱۳۸۷). به همین دلیل مالکان، اداره شرکت را به مدیران تفویض کردند، در این میان بحث اعتماد به مدیر به وجود می آید، اعتماد بیش از حد مدیران یکی از بحث های مهم در تئوری های مالی رفتاری است که اصل و اساس آن موضوعات روان شناختی میباشد، به نظر وینستن[۱۲](۱۹۸۰) اعتماد بیش از حد مدیران بر تصمیمات سرمایه گذاران بنگاه اثر میگذارد که این موضوع یک مسئله مهم در پیشینه تامین مالی بنگاه بوده است(هوانگ و همکاران[۱۳]،۲۰۱۰).در ارتباط با همین موضوع مطالعات تجربی دریافتند که ویژگی های فردی مدیران به ویژه رفتارهای ناشی از اعتماد مدیران منجر به انحراف در تصمیمات سرمایه گذاری بنگاه شده و مدیران معتمد حساسیت سرمایه گذار را به جریانات نقدی افزوده و ضمنا این موضوع در شرکت های با محدودیت تامین مالی بیشتر است(لین و همکاران[۱۴]،۲۰۰۰ و مالمندیر و تیت[۱۵]،۲۰۰۵).
از سویی دیگر یکی از رفتارهای فرصت جویانه مدیران شناسایی سریع تر سودها و به تأخیر انداختن زیان ها است، زیرا با این کار میتوانند میزان پاداش هایی که به آن ها تعلق میگیرد را افزایش دهند که از این موضوع در ادبیات تئوری های اثباتی از فرضیه پاداش مدیریت یاد میکنند(رحمانی،۱۳۸۸). بر همین اساس لافونـد و واتز[۱۶](۲۰۰۸) محافظه کاری را عاملی بازدارنده برای مدیران بیش از حد اعتماد می دانند. ولک همکاران[۱۷] (۲۰۰۴) در تعریف محافظه کاری بر عدم تقارن زمانی در شناسایی دارایی ها و سود ها توجه میکنند و محافظه کاری را چنین تعریف می نمایند: «محافظه کاری عبارت است از شناسایی هر چه زودتر زیان ها و ارزشیابی هر چه کمتر دارایی ها». در این میان حسابرسان مستقل میتوانند با افزایش کیفیت اطلاعات اثر مخرب اعتماد بیش از حد مدیر و همچنین سوءاستفاده او را کاهش دهند.
بنابرین با توجه به اهمیت اصل محافظه کاری در حسابداری و اعتماد بیش از حد مدیران برای شرکت و همچنین نقش حسابرسان مستقل در تصمیمات طرح های سرمایه گذاری شرکت و با توجه به موضوع تحقیق حاضر که بررسی رابطه بین این سه متغیر است، در فصل پیش رو به تعاریف مفیدی به جهت تسهیل در درک بهتر روابط بین متغیرهای تحقیق و همچنین ارائه پژوهشهای مرتبط با این موضوع پرداخته شده است.
۲-۲- تعاریف مختلف محافظه کاری
حسابداران به طور سنتی محافظه کاری را با توجه به قاعده ” هیچ سودی را پیشبینی نکن اما همه زیان ها را پیشبینی کن ” بیان نموده اند (بلیس،۱۹۲۴). باسو این قاعده را به معنی تمایل حسابداران به الزام درجه بالاتری از تأییدپذیری[۱۸] در شناسایی اخبارخوب وسودها نسبت به اخبار بد و زیان ها تفسیر می نماید. به طور مثال، بیانیه مفاهیم حسابداری مالی شماره دو[۱۹](هیئت تدوین استانداردهای حسابداری مالی پاراگراف شماره ۹۵) بیان میکند : ” … اگر دو برآورد از یک مبلغ دریافتنی یا پرداختنی در آینده تقریباً به طور مساوی محتمل باشند، محافظه کاری استفاده از برآورد بدبینانه تر را الزام می نماید.”
قاعده اقل بهای تمام شده یا بازار برای حسابداری موجودی کالا (بولتن تحقیقاتی حسابداری شماره۴۳[۲۰]، کمیته رویه های حسابداری ۱۹۵۳) مثالی از محافظه کاری است. سایر مثال ها عبارتند از: شناسایی فوری تغییرات در برآورد بهای تمام شده پروژه های بلند مدت ساختمانی، تنها در صورتی که این تغییرات منجر به زیان های مورد انتظار آتی شوند ( بولتن تحقیقاتی حسابداری شماره ۴۵[۲۱]، کمیته رویه های حسابداری ۱۹۵۵)؛ شناسایی نامتقارن نتایج مورد انتظارآتی عملیات متوقف شده (هیئت اصول حسابداری، بیانیه شماره ۳۰[۲۲] )؛ و کاهش ارزش دارایی های ثابت برای انعکاس نابایی آن ها، و در عین حال عدم تجدید ارزیابی بابت افزایش ارزش آن ها (بیانیه شماره ۶ [۲۳]، هیئت اصول حسابداری). بنابرین محافظه کاری منجر به افزایش احتمال شناسایی سریع تر اخبار بد نسبت به اخبار خوب می شود(نوری،۹۱).