پژوهش های دندلیجان (۲۰۱۴)، رنر و همکاران (۲۰۱۲)، بورنز، آنستی و ویندسور (۲۰۱۱) نشاد داد که طرحواره های ناسازگار اولیه میتواند پیشبینی کننده اضطراب و افسردگی (عاطفه منفی بهزیستی ذهنی) باشد. نتایج پژوهش یوسف نژاد شیروانی و پیوسته گر (۱۳۸۸)، رابطه منفی بین رضایت از زندگی (مؤلفه شناختی بهزیستی ذهنی) با طرحواره های ناسازگار اولیه را نشان داد. نتایج پژوهش های گارسیا و ارلندسون (۲۰۱۱)، مالکوک (۲۰۱۱)، بهادری خسروشاهی، هاشمی نصرت آباد و ماشینچی عباسی(۱۳۹۱)، تقی لو، صالحی و شکری (۱۳۹۰)، سروقد، رضایی و فدایی دولت (۱۳۹۰)، دستجردی و همکاران (۱۳۸۹)، میزایی و حاتمی (۱۳۸۹)، خدایی و شکری (۱۳۸۸)، فرشی ، مانی و بخشی پور (۱۳۸۵)، نشان داد که مدل پنج عامل شخصیت، به خصوص برونگرایی و روان رنجورخویی میتواند بهزیستی ذهنی را تبیین نماید. تیم (۲۰۱۱)، بهرامی احسان و بهرام زاده (۲۰۱۱)، اورلینگز _ بونتکویی (۲۰۱۰)، منتظری، یداللهی باستانی، حسینی (۱۳۹۱)، به رابطه بین طرحواره های ناسازگار اولیه با مدل پنج عاملی شخصیت، خصوصاًً روان رنجورخویی دست یافتند. نتایج پژوهش هالورسن و همکاران (۲۰۰۹)، رابطه بین طرحواره های ناسازگار اولیه، خلق و خو و صفات شخصیت را در افراد افسرده بالینی نشان داد.
فصل سوم
روش پژوهش
مقدمه
در این فصل نوع روش تحقیق، جامعه آماری، حجم نمونه و شیوه نمونه گیری، ابزار جمع آوری اطلاعات، روش اجرای پژوهش و روش های آماری مورد استفاده در پژوهش مورد بحث قرار میگیرد.
روش پژوهش
روش پژوهش از نوع توصیفی _ همبستگی بود .
جامعه آماری
جامعه آماری در این پژوهش کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین میباشند .
حجم نمونه و روش نمونه گیری
حجم نمونه
حجم نمونه پژوهش حاضر ۴۰۰ نفر (۲۱۰ دختر و ۱۹۰ پسر) از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی شهر قزوین هستند که به روش [۱۷۴]SEM انتخاب شدند. در نهایت پس از افت آزمودنی، تعداد حجم نمونه ۳۷۰ نفر(۱۹۹دختر و ۱۷۱پسر)، محاسبه گردید.
با توجه به این که حجم نمونه، یکی از ارکان اصلی هر پژوهش محسوب می شود و تأثیر تعیین کننده ای بر نتایج پژوهش دارد، لازم است تا حجم نمونه پژوهش حاضر با توجه به روش تحلیل داده ها بیشتر مورد توجه قرار گیرد. تمام صاحب نظران حوزه مدل یابی معادلات ساختاری(SEM) با این ایده موافقند که یک نمونه با حجم بزرگتر از نمونه هایی با حجم کوچک میتواند پژوهشگر را در برآورد و تفسیر یافته های (SEM) کمک کند، به این خاطر که نمونه هایی با حجم بزرگتر در مقایسه با نمونه هایی با حجم کوچکتر خطای نمونه برداری کمتری ایجاد میکند (شوماخر و لوماکس[۱۷۵]، ۲۰۰۴؛ نقل از تقی لو، ۱۳۸۸). با این همه هیچ روش مطلقی برای تعیین حجم نمونه وجود ندارد. استیون (۱۹۹۳؛ به نقل از مایر، گامست و گوارینو، ۲۰۰۶)، نسبت ۱۵ آزمودنی به ازای هر متغیر مشاهده شده و میشل (۱۹۹۳؛ نقل ازتقی لو، ۱۳۸۸) و مایر، گامست و گوارینو (۲۰۰۶؛ نقل ازتقی لو، ۱۳۸۸)، نسبت ۱۰ تا ۲۰ آزمودنی به ازای هر متغیر مشاهده شده توصیه میکنند. بنابرین، در پژوهش حاضر، بر اساس ۱۲ متغیر مشاهده شده و با حداکثر نسبت ۲۰ آزمودنی به ازای هر متغیر مشاهده شده، حجم نمونه ۲۴۰ نفر خواهد بود لذا برای به دست آوردن نتایج مطلوب، حجم نمونه ۴۰۰ نفر انتخاب شد تا پس از افت آزمودنی ها، حجم نمونه مطلوبی برای تحلیل داده ها در دست باشد.
روش نمونه گیری
حجم نمونه پژوهش حاضر، با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شد. در روش نمونه گیری چند مرحله ای، افراد جامعه به طور تصادفی با توجه به سلسله مراتبی (از واحدهای بزرگتر به کوچکتر) از انواع واحدهای جامعه انتخاب میشوند (هومن، ۱۳۹۱). در این پژوهش، دانشجویان در دو مرحله، با بهره گرفتن از واحدهای نمونه گیری مختلف انتخاب شدند. بدین ترتیب که در مرحله یک، از بین دانشکده های مختلف، دانشکده های برق، حسابداری، معماری، شهرسازی، عمران و حقوق به تصادف انتخاب شدند. در مرحله دوم، از بین ورودی های مختلف، دانشجویان ورودی سال ۹۲ به تصادف انتخاب شدند.
روش گردآوری اطلاعات
پس از آماده سازی پرسشنامه های پژوهش و مشخص شدن گروه نمونه (با توجه به مطالب بخش حجم نمونه و روش نمونه گیری)، برای گردآوری داده ها، دانشجویان دختر و پسر جهت شرکت در این پژوهش تعیین شدند. پس از هماهنگی با مسئولین دانشگاه، هریک از پرسشنامهها (مقیاس اندازه گیری) در فواصل زمانی لازم توزیع شدند. یکی از محاسن اجرا در فاصله زمانی مختلف جلوگیری از خستگی و بی حوصلگی شرکت کنندگان در پژوهش است. سه مقیاس اندازه گیری (پرسشنامه طرحواره ناسازگار اولیه، پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت، پرسشنامه بهزیستی ذهنی) در این پژوهش مورد استفاده قرار گرفت. پس از توزیع پرسشنامهها و قبل از تکمیل گویه ها، محقق از شرکت کنندگان خواست تا پرسشنامهها را بر اساس دستورالعمل(که در برگه اول بسته پرسشنامهها قرار داده شده)، تکمیل نمایند. لذا از آنجایی که پرسشنامه های به کار گرفته در این پژوهش، ویژگیهای درونی افراد را مورد ارزیابی قرار میدهد لذا به شرکت کنندگان در این مطالعه، اطمینان لازم جهت محرمانه بودن داده شد.
ابزار گردآوری اطلاعات
در این پژوهش، جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی، پرسشنانه طرحواره های ناساز گار اولیه، پرسشنامه پنج عامل بزرگ شخصیت و پرسشنامه بهزیستی ذهنی استفاده شده است.
پرسشنامه جمعیت شناختی
این پرسشنامه محقق ساخته است که برای به دست آوردن اطلاعات جمعیت شناختی دانشجویان به کار می رود که در پژوهش حاضر، این اطلاعات مواردی از جمله: جنسیت، سن، رشته تحصیلی، وضعیت تأهل و ترتیب تولد را در نظر گرفت.
پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه [۱۷۶]YSQ